Lithium vervoer

Bij het vervoeren van Lithium-Ion batterijen komt veel kijken. De batterijen moeten allereerst in een container opgeslagen worden én ze moeten daarbij ook veilig vervoerd worden. Het opslaan van lithium-ion batterijen is namelijk niet zonder risico. Het veilig vervoeren van de batterijen kan gedaan worden door speciale lithium opslagcontainers.

Het gevaar van lithiumbatterijen

Lithiumbatterijen maken gebruik van chemische processen om maximale prestaties te kunnen leveren. Hierdoor ontstaat er een kans dat tijden het laden van batterijen deze oververhit kunnen raken en in brand kunnen vliegen. Lithiumbatterijen worden dan ook gezien als gevaarlijke stoffen als ze over de weg, door de lucht, over het spoor of het water worden vervoerd. Het brandgevaar van de batterij is een van de belangrijkste gevaren. Omdat de behuizing van de batterij of accu geheel compact is, is er weinig ruimte voor ventilatie. Hierdoor kan de batterij oververhit raken. Dit kan vervolgens in het ergste geval leiden tot spontane ontbranding. Dit komt echter niet vaak voor. Al helemaal wanneer de batterij nog in gebruik is, omdat veel apparaten tegenwoordig voorzien zijn van software die ingrijpt als er oververhitting dreigt.

Veilig vervoeren

Voor elke manier van vervoeren zijn andere eisen gesteld. De eisen voor het vervoeren van batterijen over de weg zijn vastgesteld in het ADR. In het ADR is de wetgeving voor het wegvervoer van gevaarlijke stoffen omschreven, waaronder lithiumbatterijen.

De eisen voor het vervoeren van lithiumbatterijen over de weg zijn vastgelegd in het ADR en voor transport door de lucht in IATA. Het ADR heeft meer dan 3500 stoffen gekenmerkt als gevaarlijk, die allen een eigen UN-nummer hebben gekregen. Hierdoor is de stof gemakkelijk internationaal identificeerbaar.

Vervolgens zijn deze stoffen nog ingedeeld in negen verschillende klassen op basis van het veiligheidsrisico. Voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld, radioactief, explosief of brandbaar. Elke klasse heeft een eigen etiket en afhankelijk van de klasse van een product moet deze op een bepaalde manier vervoerd worden. Lithiumbatterijen vallen onder de laatste klasse. Als de batterijen niet volgens de juiste eisen verpakt worden mogen vervoersmaatschappijen zendingen weigeren, wat in de praktijk steeds vaker voorkomt.

Containers voor lithiumbatterijen

Bij Lithium Safety Containers kun je terecht voor containers die dienen als veilige verpakkingsoplossing voor lithiumbatterijen of accu’s. In de containers kunnen ook beschadigde of kapotte batterijen in vervoerd worden. Lithium Safety Containers levert verschillende groottes containers die allen voldoen aan de eisen van het ADR.

Meer weten over de verschillende mogelijkheden? Vraag een gratis adviesgesprek aan.