Container veilig opslaan

De risico’s van lithium batterijen

Lithium batterijen zijn op zichzelf niet gevaarlijk. Ze hebben een hoge energiedichtheid en een kleine hoeveelheid aan zelfontlading waardoor ze veel langer meegaan dan een normale batterij. Daarnaast kan er weinig gebeuren met een batterij als deze in gebruik is. Veel apparaten hebben namelijk tegenwoordig software die ingrijpt als er overhittingsgevaar dreigt. Het is echter wel mogelijk dat de batterij oververhit. De behuizing van de batterij is namelijk geheel compact is, waardoor er weinig ruimte is voor ventilatie. Hierdoor kan de batterij oververhit raken. Dit kan vervolgens in het ergste geval leiden tot spontane ontbranding. Daarnaast wordt de kans groter op oververhitting of ontbranding als de batterij beschadigd is, in contact komt met water of wordt blootgesteld aan teveel hitte.

Algemene veiligheidsregels van lithiumbatterijen

Om er zeker van te zijn dat er geen gevaar optreedt bij het gebruiken, vervoeren en opslaan van lithiumbatterijen gelden er een aantal algemene veiligheidsregels volgens het PGS en ADR:

  • Gooi niet met batterijen
  • Raadpleeg eerst de handleiding van de batterij of apparatuur voor een juist gebruik
  • Gebruik een inzamelapparaat met het UN-keurmerk, aangezien dit ADR-conform is. Zo kunnen de accu's ook veilig vervoerd worden zonder dat ze overgeplaatst hoeven te worden naar een ander transportmiddel
  • Zorg ervoor dat het inzamelmiddel ergens staat zodat er geen regen, sneeuw of vocht bij kan komen
  • Gooi geen ander afval in het inzamelmiddel
  • Plaats een rook- of warmtedetector bij het inzamelmiddel
  • Vermijd een te grote opslag van oude batterijen

Veilig opslaan van lithium batterijen in een container

Het is dus van belang om de batterijen veilig op te slaan zodat er geen brandgevaar ontstaat. Een mogelijkheid hiervoor is een speciaal hiervoor opslagcontainer. Deze container is namelijk geschikt om lithium batterijen en accu’s in op te slaan. Een opslag container voor lithiumbatterijen heeft dubbelzijdige wanden van plaatstaal. Daartussenin zit een vulmiddel. Dit vulmiddel werkt zowel verstikkend als koelend waardoor het ideaal is om lithium producten in op te slaan. Alle containers van Lithium Safety Containers voldoen aan de vereiste veiligheidseisen.

Weten wat wij voor u kunnen betekenen? Vraag een gratis adviesgesprek aan.